Harrie ten Dam ontvangt Schaop’nboltrofee tijdens 1e gala avond

 In Uncategorized

WERVELENDE START GALA-AVONDEN TUBBERGSE SCHAOP’NBöLL’KES

TUBBERGEN. Als de eerste avond van de in totaal 5 geplande gala-avonden van de Tubbergse Schaop’nböll’kes model mag staan voor alle avonden dan kan Tubbergen straks terugkijken op een bijzonder geslaagde 40e editie van de de carnavalsgala in het Böllkesdaorp.

Het was een wervelend en vlot gepresenteerd programma dat de bezoekers afgelopen vrijdag in de totaal uitverkochte zaal van ’t Oale Roadhoes kregen voorgeschoteld.

Onder de deskundige leiding van gala-president Zeur Edward Willems werd aan het publiek een programma voor elk wat wils gepresenteerd van zang, dans, buuts, sketches tot vaak dolkomische acts.

Maar het programma ging niet van start alvorens Huub Frons als voorzitter van de carnavalsvereniging de aanwezigen welkom had geheten en de Hoogheden Prins Marco en adjudant Jeroen van de Schaop’nböllkes en Prins Jesse en adjudant Jasper van de Schaop’nköpkes zich met hofdames en groot gevolg aan het publiek hadden gepresenteerd.

Hun eerste officiële daad deze avond was meteen het opnemen van pastoor Casper Pikkemaat in de huisorde van de Schaop’nböllkes met daarbij de overhandiging van een speciaal voor de pastoor vervaardigde steek. De pastoor nam de hoge onderscheiding met zichtbaar genoegen in ontvangst.

Met hun vlot gebrachte openingslied “De jaskes oet” zette het Hofkoor vervolgens direct de goede toon voor de rest van de avond. Later in het programma bracht het hofkoor nog een bijzonder gewaardeerde medley van tophits uit de voorbije vier decennia ‘s.

Eerste Buut

De eerste buut van de avond was meteen weggelegd voor een debutant in het artiestengilde van de Schaop’nböll’kes: Vincent Groener.

Onder het motto “Schoenmaker blijf bij je leest” maakte hij de aanwezigen als Tubbigs schoenmaker deelgenoot van de vele – soms pikante – wederwaardigheden die hij door het jaar heen meemaakt. Hij liet daarbij wel heel duidelijk doorschemeren dat veel van die gevallen die hij zoal meemaakt hem heel veel hoofdpijn bezorgen.

Een prima buut van een artiest waarvan we hopelijk in de komende jaren meer zullen horen.

Schaop’nboltrofee

Vervolgens was het de eer aan de Hoogheden om de jaarlijkse Schaop’nboltrofee uit te reiken aan een persoon die zich in sociaal en maatschappelijk perspectief bijzonder onderscheidt in de Tubbergse gemeenschap.

Dat die eer dit jaar te beurt is gevallen aan Harrie ten Dam bleek ook voor het publiek een bijzonder goede keuze te zijn, getuige de langdurige staande ovatie die de decorandus vervolgens ten beurt viel. Harrie zet zich al jarenlang in op velerlei terreinen in de samenleving en bijzonder ook voor zijn Oranjewijk.

“Ik kom net bie de in aanbouw zijnde wagen van de Oranjewijk in de carnavalshal” zei de totaal verraste Ten Dam “ik heb nog nig eens gen tied had um fatsoenlijke kleren an te trekkn”.

Aan de onderscheiding is een cheque van € 250,– verbonden, te besteden aan een goed doel, en een kunstwerk vervaardigd door de Tubbergse glaskunstenares Ellen Kleine Schaars.

Vervolgens was het podium voor de buur van Thomas Olde Hampsink en Wessel Grobbink die onder de titel “Mitten im kalten Winter” hun inmiddels gortdroge humor over het publiek uitstrooiden, iets wat de lachspieren geregeld behoorlijk op de proef stelde.

Hun act werd afgewisseld met het lezen van korte licht erotisch getinte gedichtjes in candlelight sfeer.

De beide doorgewinterde roddeltantes Haarboer en de Put gingen er eens flink voor zitten om het dorpsnieuws uit Op en rond de Essen en alle overige dorpsnieuwtjes nog eens goed de revue te laten passeren en van hun vaak vlijmscherpe commentaar te voorzien.

In hoog tempo kwamen zaken aan de orde als de bouwplannen op De Esch (“een zaakje van drie Reutumse buren”), de Glinstering die maar niet aan het stralen komt, de Kringloopwinkel aan het centrumplein, waar het nu in één dag drukker is dan in het verleden in hetzelfde pand een hele maand; de perikelen rond de gijzeling op het woonwagenkamp was natuurlijk ook niet aan de aandacht van de dames ontschoten en zijn gaven daarbij aan daarbij door een speciale informant van informatie te zijn voorzien.

Dansmariekes

Door het programma heen verzorgden de senior-dansmariekes een tweetal perfect uitgevoerde dansen, waarbij met name de vertolking van het stuk “It’s Magic” bijzonder bij het publiek in de smaak viel. Voor de schitterende outfit van de dames tekenden zoals voorheen Annie Wissink en Paula Masselink. Beide dames werken voornamelijk achter de schermen, maar een groot compliment aan beiden is hier zeker op zijn plaats, evenals voor Marieke Masselink die al jaren de training en coaching van de Dansmariekes voor haar rekening neemt.

Nadat Hans Boerrigter opnieuw een geweldige aanslag pleegde op de lachspieren door samen met “zijn” Village people op een meesterlijke wijze het lied YMCA te vertolken was de bühne vrij voor een oude bekende onder de gala-medewerkers, Esther Hendriksen. Om studieredenen kon zij enkele jaren niet meedoen, maar met haar vertolking van de act “Nieuwe buren” was zij weer helemaal terug. Op de haar geheel eigen wijze zette zij het typetje neer van de vrouw die tegen wil en dank meeging op wintersport, met alle gevolgen van dien. De kaartpot die zij samen met haar nieuwe buren had gevuld was de allesbepalende rode draad in het verhaal van deze prachtige buut.

De oud-kapelleden voerden vervolgens de prachtige act van the Small Ones op, een optreden dat het publiek heel duidelijk wist te waarderen.

Klapstuk van de avond was ongetwijfeld de hernieuwde kennismaking met kardinaal Breklenkaamp. Deze kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder, die aangaf ook nadrukkelijk uitsluitend en alleen met deze naam in het verslag vermeld te worden, was opnieuw door paus Franciscus (“Papa Frenske”) naar Tubbergen gestuurd om daar weer orde op zaken te stellen en om te zien hoe het de nieuwe pastoor daar verging.

Het was tevens de dekmantel om en passant verschillende Tubbergse personen “in de zon te zetten”.

Een live-webcamverbinding met de paus in het Vaticaan leidde tot grote hilariteit in de zaal. In een technisch perfect gesynchroniseerde stem sprak de paus in soms aarzelend, soms krachtige twentse taal het publiek toe om toch vooral goed te zorgen voor pastoor Pikkemaat en hij riep allen op er voor te zorgen dat de pastoor op de kortst mogelijke termijn nu eindelijk eens een huishoudster zou krijgen.

De 1e gala-avond werd afgesloten met een optreden van de oud-prinsen in een medley van Duitse schlagers, het geen soms tot uitbundige reacties leidde, zowel in de zaal als bij de artiesten zelf.

Na het slotlied van het Hofkoor barstte het carnavalsfeest vervolgens los in een geweldige after-party. Al met al een zeer geslaagde en geweldige opmaat voor de rest van de gala-avonden en het eigenlijke carnaval eind van deze maand.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search