Roy de Witte is carnavalswethouder van Tubbergen
De collegevergadering in Tubbergen werd dinsdag geleid door sleutelprins Marco I, adjudant Jeroen, jeugdprins Jesse en jeugdadudjudant Jesper van de Schaop’nböll’kes Tubbergen. Hoofdthema van de vergadering was Mijn Carnaval 2030. Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat het carnaval ook in 2030 nog springlevend is? Volgens de sleutelprins is een wethouder van Carnaval daarvoor een eerste vereiste. Door het carnavalscollege werd… vervolgens unaniem besloten om deze wethouder ter plekke te benoemen in de persoon van Roy de Witte.
Het gezelschap vergaderde in de burgerzaal, voorzien van koffie en gebak. Na een paar kwinkslagen werd al snel duidelijk dat de Schaop’nböll’kes niet alleen maar voor de leut naar het gemeentehuis kwamen, maar wel degelijk een aantal punten op de agenda hadden staan. De vergadering werd geopend door het overhandigen van een Valentijnswens aan burgemeester Haverkamp.
“Carnaval is meer dan alleen maar een feest. Het is een traditie, bijna cultureel erfgoed”, vindt Prins Marco I, die hierin werd bijgevallen door zowel de overige leden van het carnavalscollege en het college van Tubbergen. “De carnavalssector in onze gemeente bestaat bijna een halve eeuw en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een miljoenen business”, vervolgt hij. “Het is een sociaal gebeuren waarin ook de jeugd een grote rol speelt. Dat moeten we koesteren, want de jongeren van nu, vormen de prinsen en adjudanten van de toekomst.”
Het carnavalscollege pleit ervoor om de wethouder van Carnaval te huisvesten in De Wiekslag, zodat hij de toekomstige hoogheden alvast goed leert kennen. Voor de invulling van het gemeentehuis liggen de plannen ook al klaar. “Een stuk van het gemeentehuis kan ingericht worden als naaiatelier voor alle carnavalsverenigingen in Tubbergen”, meldt adjudant Jeroen. “Hier kunnen ze onder aangename omstandigheden hun carnavalskostuums naaien en onderling meer de verbinding zoeken.”
Tijdens de rondvraag bleek het college van Tubbergen zich goed te kunnen vinden in de plannen van de Schaop’nböll’kes. “Om onderwijs en techniek te verbinden met traditie, hopen wij dat ‘wagenbouwen’ voor de kinderen op school in 2030 verplicht vak is”, stelt wethouder Erik Volmerink. “Zo leren zij al op jonge leeftijd wat het is om samen te werken aan iets waar heel veel mensen plezier in hebben.”